Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Verbetering van spierkracht en prestatie door hele lichaam cryotherapie bij -110° C van 1, 2 en 3 minuten

Verbetering van spierkracht en prestatie door hele lichaam cryotherapie bij -110° C van 1, 2 en 3 minuten

Fricke, R. Grapow G., Knauer G.
Westerlandklinik Bad Seebruch, Vlotho/Germany

Proefpersonen die sporten met een verlaagde huidtemperatuur bleken een significant hoger trainingseffect te hebben dan een controlegroep (Schuh, 1991). Onder koude omstandigheden worden tijdens inspanning relatief meer rode spiervezels geactiveerd (Brück,1987). Een spier in rust wordt geactiveerd wanneer er met ijs overheen gewreven wordt. Hele lichaam cryotherapie bij -110° C gedurende 1-3 minuten schept deze voorwaarden om het spierstelsel te activeren. Daarom werden onderzoeken gedaan naar de invloed van kou op de kracht en prestatie van gezonde spieren in de onderste extremiteiten (de benen van de heupen tot de voeten).

Methode

Dertig mensen werden verdeeld in 3 onderzoeksgroepen van elk 10 personen. Na een warming-up werd elke groep blootgesteld aan een temperatuur van -110° C gedurende een periode van 3, 2 of 1 minuten. Direct voorafgaand aan de behandeling werden de piekkracht en piekprestatie gemeten bij 120 graden flexie per seconde en 60 graden flexie per seconde. Dit gebeurde door middel van een test op een Cybex (een fitnessapparaat). Twee minuten na de behandeling in de cryokamer werden deze waarden opnieuw gemeten bij elk van de 3 groepen.

Discussie

Hele lichaam cryotherapie bij -110° C resulteert in een toename van de piekkracht en piekprestatie. De beste resultaten werden verkregen na de behandeling van 2 minuten.

De beste tijden werden behaald bij 120 graden flexie per seconde en 60 graden extensie per seconde. De nogal negatieve resultaten voor 60 graden flexie per seconde en 120 graden extensie per seconde wijzen op een ongunstige snelheid voor de relevante functie. Dit kan echter ook wijzen op een verschillende verdeling en een verschillende activatie van spiervezels bij ongetrainde mensen.

Het therapeutisch effect van hele lichaam cryotherapie kan voor een deel verklaard worden door de koude huid en door de toename van de aerobe capaciteit van de spierstofwisseling waardoor de daadwerkelijke uitvoering van de spierarbeid vergemakkelijkt wordt. In vervolgonderzoek naar het effect van hele lichaam cryotherapie wordt gekeken naar de pauzes tussen de warming-up en testen die plaatsvinden na de behandeling.

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading