Cadeaubon?

Doe nu je bestelling!

Thermische sensatie en thermisch comfort bij vrouwen die herhaaldelijk blootgesteld worden aan hele lichaam cryotherapie en vrouwen die ‘s winters zwemmen in ijskoud water

Thermische sensatie en thermisch comfort bij vrouwen die herhaaldelijk blootgesteld worden aan hele lichaam cryotherapie en vrouwen die ‘s winters zwemmen in ijskoud water

Auteurs: Juhani Smolander, Marja Mikkelsson, Juha Oksa, Tarja Westerlund, Juhani Leppäluoto, Pirkko Huttunen

Hele lichaam cryotherapie (WBS; -110° C) en ‘s winters zwemmen in ijskoud water (WS) zijn vormen van blootstelling aan hevige kou. Ze vinden op vrijwillige basis plaats waarbij men zo min mogelijk kleding draagt.

Doel en methode

Het doel van het onderzoek was om de thermische sensatie (de gevoeligheid voor temperatuur) en het thermisch comfort bij WBS en WS te onderzoeken.

Twintig vrouwen die vergelijkbaar waren op het gebied van body mass index (BMI), leeftijd, lichamelijke activiteit en het gebruik van hormonale anticonceptie werden per tweetal willekeurig ingedeeld bij de WBC-groep of de WS-groep. Elke blootstelling aan WBC duurde 2 minuten en vond 3 keer per week plaats gedurende 3 maanden (13 weken). De blootstelling van de WS groep aan kou was vergelijkbaar, maar vond elke keer buiten plaats en duurde 20 seconden. De thermische sensatie en het thermisch comfort van de vrouwen werden gemeten met behulp van standaardschalen.

Resultaten

65% van de vrouwen uit de WBC-groep gaf aan de temperatuur als ‘neutraal’ of ‘enigszins koel’ te ervaren. 81% van de vrouwen uit de WS-groep gaf aan de temperatuur als ‘warm’, ‘neutraal’ of ‘enigszins koel’ te ervaren. De meerderheid van de vrouwen (98% in de WBC-groep en 93% in de WS-groep) beoordeelde de temperatuur onmiddellijk na blootstelling als ‘aangenaam’ of ‘enigszins onaangenaam’. Beide groepen vrouwen raakten in een vroeg stadium van het onderzoek gewend aan de temperatuur, maar de veranderingen waren minder overtuigend in WS groep vanwege wisselende omstandigheden buiten. De vrouwen uit de WBC-groep vonden de kou al na de tweede blootstelling minder intens.

Herhaalde blootstelling aan WBC en WS werd door gezonde vrouwen meestal goed verdragen en door hen als prettig ervaren.


Conclusie

Mensen van wie het lichaam herhaaldelijk korte tijd wordt blootgesteld aan ernstige kou, wennen na de eerste serie blootstellingen aan de kou en ervaren deze niet als onaangenaam.

Bron: Physiology & behavior. 01/10/2004; 82 (4): 691-5. ISSN: 0031-9384DOI: 10.1016 / j.physbeh.2004.06.007

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading