Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Sprint na 2 minuten hele lichaam cryotherapie bij -110° C

Sprint na 2 minuten hele lichaam cryotherapie bij -110° C

R. Fricke, K. Hofmeister. Th. Nobbe, G. Knauer
Westerlandklinik Bad Seebruch, Vlotho/Germany

Dat meer rode dan witte spiervezels geactiveerd worden bij activiteit onder koude omstandigheden (snel samentrekkende vezels, FT-vezels) vraagt om vervolgonderzoek naar de invloed van hele lichaam cryotherapie op rode spiervezels.

In een eerdere studie, uitgevoerd tijdens een sprinttest na hele lichaam cryotherapie, heeft Esslinger een toename van de sprintsnelheid gemeten. (Hij gebruikte daarbij een stopwatch).

Methode

Om de observatie van Esslinger te verifiëren, onderzochten Duitse onderzoekers de sprintprestatie voor en na een blootstelling van 2 minuten aan -110° C in een cryokamer. Ze maakten daarbij gebruik van elektronische tijdwaarneming. De onderzoekers deden metingen van de sprintsnelheid bij 5 meter, 10 meter en 15 meter.

Op de eerste dag deed een groep geneeskundestudenten mee aan twee testen om te wennen aan de testomstandigheden. De dag daarop werden ze in een cryokamer blootgesteld aan extreme kou. Vijf minuten later werd hun sprintsnelheid opnieuw gemeten. De resultaten van mannen en vrouwen werden apart geanalyseerd.

Een andere groep van fysiotherapiestudenten (meerdere vrouwen en 1 man) voerde 3 sprints uit op de eerste dag. Op de tweede dag werden ze na 3 proefsprints blootgesteld aan kou in een cryokamer. Vijf minuten later deden ze twee extra sprints, met 5 minuten pauze tussen de sprints. Na elke sprint deden de onderzoekers metingen. Ook berekenden ze de gemiddelde snelheid.

Resultaten

De resultaten van de sprinttesten van ongetrainde mannen en vrouwen lieten zien dat er sprake was van een toename van de sprintsnelheid in beide groepen, hoewel de waarden tussen de groepen verschilden.

Bij de groep geneeskundestudenten werd alleen een toename van de sprintsnelheid gemeten na 10 meter en 15 meter. De vrouwelijke fysiotherapiestudenten verbeterden hun sprintprestatie op alle drie de meetmomenten. Wanneer de geneeskundestudenten werden verdeeld in mannen en vrouwen, werd een prestatieverbetering op alle drie de parameters gezien bij de mannen. Bij de vrouwen alleen op de afstand van 15 meter.

De verschillen tussen de twee groepen kunnen waarschijnlijk verklaard worden door verschillende trainingsomstandigheden. Het is aannemelijk dat studenten fysiotherapie lichamelijk beter getraind zijn dan studenten geneeskunde.

De verschillen tussen mannen en vrouwen worden veroorzaakt doordat mannen relatief meer rode spiervezels hebben dan vrouwen.

Conclusie

De resultaten van de studie wijzen op een verbetering van de sprintprestatie na 2 minuten hele lichaam cryotherapie bij -110° C.

Om de studieresultaten te verifiëren, zal een verbeterde standaardisatie van de experimentele condities plaatsvinden. Daarbij wordt rekening gehouden met technische vereisten.

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading