Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Onderzoek naar de effectiviteit van cryotherapie bij patiënten met tinnitus

Onderzoek naar de effectiviteit van cryotherapie bij patiënten met tinnitus

Auteurs: Agnieszka Kaminska-Staruch, Jurek Olszewski

Dit Poolse onderzoek had als doel de effectiviteit van cryotherapie bij patiënten met tinnitus (oorsuizen) te beoordelen.

Methode

Het werd uitgevoerd onder 120 patiënten met tinnitus in de leeftijd van 20-68 jaar (73 vrouwen en 47 mannen). Zij werden verdeeld in twee groepen. Groep 1 bestond uit 80 patiënten. Zij werden behandeld met cryotherapie. Groep II bestond uit 40 patiënten. Zij werden niet behandeld met cryotherapie. Van de patiënten uit groep I hadden er 39 tinnitus aan beide kanten van het hoofd, 20 aan de rechterkant van het hoofd, 15 aan de linkerkant van het hoofd en 6 in het hoofd. De ziekteduur varieerde van 1 maand tot 23 jaar.

Bij dit onderzoek werden de volgende methoden gebruikt: anamnese (afnemen van de ziektegeschiedenis van de patiënt), KNO-onderzoek, gehooronderzoek om het niveau van tinnitus te bepalen, overleg tussen artsen, röntgenonderzoek van de borst en de cervicale wervelkolom en CT-scan van het hoofd.

Na onderzoek en aanvullend overleg werden patiënten gekwalificeerd voor cryotherapie, tenzij er contra-indicaties waren. Ze kregen 2 cycli van 10 behandelingen. Niet in het weekend. De patiënten verbleven 3 minuten in een cryokamer met een temperatuur van -110° C. Na cryotherapie kregen ze 45 minuten lang kinesitherapie. De onderzoekers beoordeelden de intensiteit en de hinderlijkheid van tinnitus door patiënten hier zelf een oordeel over te laten geven (op een schaal van 0-100). Ze gebruikten audiometrie om het niveau van tinnitus voor en na de behandeling vast te stellen.

Resultaten

Uit de resultaten bleek dat de tinnitus bij 4 patiënten volledig was verdwenen, dat de intensiteit van de tinnitus bij 47 patiënten was afgenomen, dat de aandoening bij 13 mensen op hetzelfde niveau was gebleven en dat er sprake was van een lichte stijging van de tinnitus bij 16 patiënten. Met behulp van audiometrie konden de onderzoekers in groep I veranderingen waarnemen in de frequentie van de tinnitus in 138 oren en veranderingen in de intensiteit van tinnitus in 91 oren. Na behandeling werd een daling van het gemiddelde gehoorverlies en de gemiddelde gehoorbeschadiging waargenomen.

Conclusie

Cryotherapie kan effectief zijn als behandeling van tinnitus.

Bron: Otolaryngologia polska. The Polish otolaryngology. 01/02/2007; 61(5):801-4. ISSN: 0030-6657

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading