Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Hele lichaam cryotherapie voor inflammatoire en niet-inflammatoire reumatische aandoeningen

Hele lichaam cryotherapie voor inflammatoire en niet-inflammatoire reumatische aandoeningen

D. Kargus, K. Blum, T. Täuber, J. Teuber, Bayreuth

De onderzoekers wilden weten welk effect hele lichaam cryotherapie heeft op patiënten met inflammatoire en niet-inflammatoire reumatische aandoeningen.

Methode

Aan het onderzoek deden 89 patiënten mee: 42 patiënten met fibromyalgie en 47 patiënten met inflammatoire reumatische aandoeningen (waarvan 38 met reumatoïde artritis en 9 met de ziekte van Bechterew).

  • De groep patiënten met fybromyalgie bestond uit 35 vrouwen en 7 mannen. De gemiddelde leeftijd in deze groep was 53,05 jaar.
  • De groep patiënten met reumatoïde artritis bestond uit 24 vrouwen en 14 mannen. De gemiddelde leeftijd in deze groep was 53,37 jaar.
  • De groep patiënten met de ziekte van Bechterew bestond uit 7 mannen en 2 vrouwen. De gemiddelde leeftijd in deze groep was 54,25 jaar.
  • De controlegroep bestond uit patiënten met een contra-indicatie voor cryotherapie en patiënten die deze behandeling niet wilden ondergaan.

Bij alle drie de aandoeningen werd de pijnscore van de patiënt gebruikt als de controleparameter. Hierbij werd gebruik gemaakt van een pijnschaal. In het geval van reumatoïde artritis keken de onderzoekers ook naar het C-reactieve proteïne (CRP), ochtendstijfheid en het aantal gezwollen gewrichten. Verder werden in het laboratorium de bezinkingssnelheid en de stresshormonen prolactine en cortisol bepaald. De onderzoekers vonden geen significante verschillen zodat al deze parameters niet langer in beschouwing werden genomen.

Resultaten

Bij 25% van de patiënten met diffuse fibromyalgie sloeg de therapie aan. Zij hadden minder pijn door hele lichaam cryotherapie en gaven na afloop van de behandelcyclus aan dat ze beter met pijn konden omgaan dan voor de behandeling. Enkele patiënten (uit de groep van 25%) hadden meerdere uren significant minder pijn of helemaal geen pijn.
Alle patiënten met de ziekte van Bechterew hadden baat bij hele lichaam therapie. Hun pijn verminderde. De behandeling had een gunstige invloed op het bewegingsapparaat (vergrote beweeglijkheid) en ook in emotioneel opzicht trad verbetering op. Dit kwam doordat deze patiënten beseften dat de therapie hen hielp om met hun aandoening om te gaan zonder risico op bijwerkingen.

Bij 23 van de 32 patiënten met reumatoïde artritis was sprake van een significante vermindering van pijn als gevolg van hele lichaam cryotherapie. Het positieve effect van hele lichaam cryotherapie op ochtendstijfheid, aantal gezwollen gewrichten, C-reactieve proteïne en de pijnscore op een visueel analoge schaal bij reumatoïde artritis levert bewijs dat deze therapievorm succes heeft bij acute aanvallen van pijn of in de beginfase van de ziekte.

Conclusie

Hele lichaam cryotherapie is een goede aanvulling op de behandelmogelijkheden voor fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en reumatoïde artritis. Omdat de therapie al snel effect heeft op ernstige pijnklachten (zowel objectief als subjectief), moet gebruik van deze behandeling overwogen worden. Hele lichaam cryotherapie vermindert niet alleen pijn, maar vermindert ook het gebruik van medicatie en dus mogelijke bijwerkingen.

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading