Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Gunstige effecten van hele lichaam cryotherapie op hemolyse bij sporters

Gunstige effecten van hele lichaam cryotherapie op hemolyse bij sporters

Auteurs: Giuseppe Banfi, Melegati Gianluca, Barassi Alessandra, Gianvico Melzi d’Eril
Sportersanemie (anemie = bloedarmoede) is een veel voorkomend risico voor sporters. Een versnelde afbraak van erytrocyten (rode bloedcellen) bij sporters komt meestal voort uit intravasculaire hemolyse. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door mechanische factoren zoals langdurige druk op voeten en spiersamentrekkingen (waarbij rode bloedellen geplet worden), maar ook door osmotische veranderingen die membraandefect veroorzaken. Het doet zich vooral voor na inspanning als het aantal vrije radicalen is toegenomen.

Hele lichaam cryotherapie kent uiteenlopende therapeutische toepassingen. Deze behandeling houdt in dat het lichaam kortdurend wordt blootgesteld aan extreem koude lucht. In de sportgeneeskunde wordt hele lichaam cryotherapie gebruikt om het herstel van spierblessures te verbeteren, maar empirische studies over deze toepassing ontbreken nog.

Doel en methode

Italiaanse onderzoekers vonden tien rugbyspelers van de Italiaanse nationale ploeg bereid om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van hele lichaam cryotherapie op hemolyse bij sporters. Bij elk van deze atleten deden ze metingen van hematologische parameters voor en na hele lichaam cryotherapie. Voor de behandeling berekenden ze het mean sphered cell volume (MSCV) met behulp van Coulter LH750 en bepaalden ze de waarde van haptoglobine. De proefpersonen kregen 5 sessies hele lichaam cryotherapie op verschillende dagen, 1 keer per dag gedurende een week. Tijdens de onderzoeksperiode was de trainingslast dezelfde als die van de voorgaande weken.

Resultaten

De onderzoekers zagen bij de atleten een verhoging van haptoglobine en een toename van MCSV na de behandelperiode.Conclusie

WBC vermindert hemolyse bij sporters wat blijkt uit de gegevens over MCSV en haptoglobine. Deze conclusie wordt ondersteund door andere bloedwaarden en het feit dat het gemiddelde cel volume (MCV: de gemiddelde inhoud van rode bloedcellen) en het aantal reticulocyten (onrijpe rode bloedcellen) niet verhoogd zijn. De behandeling is nuttig om fysiologische stoornissen bij sporters die voortkomen uit hemolyse, te voorkomen.

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading