Cadeaubon?

Doe nu je bestelling!

Effect van verschillende vormen van cryotherapie op pijn en ziekteactiviteit bij reumatoïde artritis. Een gerandomiseerde enkelblinde gecontroleerde klinische studie

Effect van verschillende vormen van cryotherapie op pijn en ziekteactiviteit bij reumatoïde artritis. Een gerandomiseerde enkelblinde gecontroleerde klinische studie

Auteurs: HE Hirvonen, MK Mikkelsson, H Kautiainen, TH Pohjolainen, M Leirisalo-Repo

Lokale cryotherapie wordt gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen bij verwondingen en omstandigheden die ontsteking bevorderen. Hele lichaam cryotherapie is een extreme methode die wordt toegepast bij een temperatuur van -110° C gedurende 2 tot 3 minuten.

Doel en methode

Deze Finse studie had als doel het effect van verschillende vormen van cryotherapie op pijn en ontsteking te vergelijken bij patiënten met reumatoïde artritis (RA).

Aan dit gerandomiseerde gecontroleerde enkelblinde onderzoek deden 60 patiënten met actieve seropositieve RA mee. Zij kregen een van de volgende behandelingen:

  • hele lichaam cryotherapie bij -110 °C
  • hele lichaam cryotherapie bij – 60° C
  • lokale toediening van koude lucht met een temperatuur van -30° C of
  • lokale toediening van cold packs.

In de uiteindelijke analyse werden de laatste 2 groepen samengevoegd.

De patiënten kregen 2-3 cryotherapiesessies per dag gedurende 1 week plus fysiotherapie. Voor het bepalen van de resultaten werden klinische variabelen en laboratoriumvariabelen gebruikt evenals de globale beoordeling door patiënt en arts. De ziekteactiviteit werd berekend met een DAS-meting. (DAS staat voor Disease Activity Score.)

Resultaten

In alle behandelgroepen nam de pijn af. De afname was het grootst in de groep die hele lichaam cryotherapie (-110° C) kreeg. De DAS nam licht toe, maar er waren geen statistisch significante verschillen tussen de 4 groepen. Er werden geen ernstige of blijvende bijwerkingen gezien. Zes van de 40 patiënten (15%) staakten de hele lichaam cryotherapie.

Conclusie

De pijn leek meer af te nemen bij patiënten die hele lichaam cryotherapie bij – 110° C kregen, dan bij patiënten die een andere vorm van cryotherapie kregen, maar er waren geen significante verschillen in de ziekteactiviteit tussen de groepen.

Cryotherapie bij -110° C is duur, wordt alleen in speciale centra gegeven en kan milde bijwerkingen hebben. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat hele lichaam cryotherapie bij -110° C niet beter is dan de lokale cryotherapie die doorgaans gebruikt wordt om bij patiënten met RA pijn te verlichten en die aanvullend is op fysiotherapie.

Bron: Clinical and experimental reumatology. 24 (3): 295-301. ISSN: 0392-856X

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading