Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Cryotherapie bij revalidatie van patiënten met reumatische aandoeningen – pilotstudie

Cryotherapie bij revalidatie van patiënten met reumatische aandoeningen – pilotstudie

Auteurs: D Metzger, C Zwingmann, W Protz, WH Jäckel

Het doel van deze studie was om te testen of door cryotherapie significante verlichting van pijn kan worden bereikt. Verder waren de onderzoekers geïnteresseerd in de uitvoerbaarheid en de acceptatie van deze nieuwe techniek.

Methode

Zij beoordeelden het welzijn van patiënten en het pijnniveau tijdens de behandeling met behulp van verbale en numerieke schalen. De steekproef bestond uit 120 patiënten (75% vrouwen, leeftijd: 30-67 jaar, gemiddelde leeftijd 52,6 jaar). Deze patiënten hadden primaire fibromyalgie (40,7%), reumatoïde artritis (17,3%), chronische lage rugpijn (16,4%), de ziekte van Bechterew (10,9%), artrose (9,1%), secundaire fibromyalgie (3,6%) en andere auto-immuunaandoeningen (1,8%). De gemiddelde duur van de symptomen was 4 jaar. De patiënten kregen een behandeling van gemiddeld 2,5 minuten in een cryokamer met een gemiddelde temperatuur van -105° C. De verklaringen van patiënten over het pijnniveau werden geanalyseerd met behulp van variantieanalyse met herhaalde metingen en paired sample t-testen.

Resultaten

Na toepassing van cryotherapie bleek het pijnniveau aanzienlijk gedaald te zijn. De vermindering van de pijn duurde ongeveer 90 minuten. Het pijnniveau daalde tijdens de hele behandelperiode, maar er werd geen significante verbetering aangetoond in de tweede helft van de 4 weken durende behandeling.

Conclusie

De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat er aanwijzingen zijn dat cryotherapie belangrijke korte termijneffecten heeft en dat cryotherapie over de hele behandelperiode geringere effecten heeft. Vermindering van pijn op korte termijn vergemakkelijkt intensieve toepassing van fysiotherapie en ergotherapie. De behandelprocedure is uitvoerbaar en de behandeling is over het algemeen goed te verdragen. Voor de patiënt is cryotherapie een essentieel onderdeel van het revalidatieprogramma.

Bron: Die revalidatie. 01/05/2000; 39 (2): 93-100. ISSN: 0034-3536

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading