Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Acute koeling van het hele lichaam voor inspanningsgebonden hyperthermie: een systematische review

Acute koeling van het hele lichaam voor inspanningsgebonden hyperthermie: een systematische review

Auteurs: Brendon P McDermott, Douglas J Casa, Matthew S Ganio, Rebecca M Lopez, Susan W Yeargin, Lawrence E Armstrong, Carl M Maresh

Amerikaanse onderzoekers beoordeelden bestaande onderzoeken naar de efficiëntie van verschillende soorten koudetherapie bij de behandeling van inspanningsgebonden hyperthermie. (Hyperthermie is een verhoogde lichaamstemperatuur.)

Methode

In april 2007 zochten ze in de databases van MEDLINE, EMBASE, Scopus, SPORTDiscus, CINAHL en Cochrane Reviews en ook ProQuest naar scripties en proefschriften over onderzoeken naar koeling van het hele lichaam. Trefwoorden waren: koeling, cryotherapie, onderdompeling in water, onderdompeling in koud water, onderdompeling in ijswater, afkoelen met ijs, koude luchtstroom, bad, baden, koelmethoden, ziekte door hitte, ziekten door hitte, zonnesteek, uitputting door hitte, hyperthermie, hyperthermische, hyperpyrexie, beweging, inspanning, hardlopen, voetbal, militair, hardlopers, marathonloper, fysieke activiteit, marathon lopen, voetbal en tennis. 

Twee onafhankelijke beoordelaars beoordeelden elke studie aan de hand van de PEDro-schaal. PEDro staat voor Fysiotherapy Evidence Database. (Dit is een database die alleen wetenschappelijke literatuur bevat die relevant is voor fysiotherapie.) Zeven van de 89 onderzoeksartikelen voldeden aan alle criteria voor opname en hadden een minimale score van 4 op 10 op de PEDro schaal.

Conclusie

Na een uitgebreide en kritische evaluatie van het beschikbare onderzoek naar lichaamskoeling bij de behandeling van inspanningsgebonden hyperthermie, concludeerden de onderzoekers dat onderdompeling in ijswater de meest efficiënte koeling biedt. Om andere aanvaardbare methoden te identificeren is nog meer vergelijkend onderzoek nodig naar methoden om het hele lichaam te koelen. Wanneer onderdompeling in ijswater niet mogelijk is, is het continu onderdompelen van de patiënt in water gecombineerd met een koude luchtstroom een alternatief tot er geavanceerdere koelmethoden beschikbaar zijn.

Totdat toekomstige onderzoekers andere aanvaardbare methoden vinden voor het koelen van het hele lichaam bij inspanningsgebonden hyperthermie zijn onderdompeling in ijswater en onderdompeling in koud water methoden waarvan bewezen is dat ze het snelste afkoeling bieden.

Bron: Journal of atletic training. 44 (1): 84-93.

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading