Cadeaubon?

Doe nu je bestelling!

Kan kortdurende blootstelling aan extreem lage temperaturen worden gebruikt als aanvullende therapie bij affectieve stoornissen en angststoornissen?

Kan kortdurende blootstelling aan extreem lage temperaturen worden gebruikt als aanvullende therapie bij affectieve stoornissen en angststoornissen?

Auteurs: Joanna Rymaszewska, David Ramsey, Sylwia Chładzińska-Kiejna, Andrzej Kiejna

Dit onderzoek had als doel te beoordelen wat het effect is van hele lichaam cryotherapie op een groep patiënten met affectieve stoornissen en angststoornissen en op hun welbevinden.

Methode

De onderzoeksgroep werd 3 weken lang kortdurend (120-180 seconden) blootgesteld aan temperaturen tussen -110° C en -160° C op werkdagen (in totaal 15 behandelingen). Zowel de onderzoeksgroep (26 personen) als de controlegroep (34 personen) werden geobserveerd aan het begin en het einde van deze periode van 3 weken. Beide groepen kregen de standaard psychofarmacologische behandeling, ongeacht of cryotherapie werd gegeven of niet. De onderzoekers gebruikten de Hamilton Depressie Schaal, de Hamilton Angst Schaal en een welzijnsschaal.

Resultaten

De onderzoeksgroep vertoonde na 3 weken een statistisch significant grotere verbetering dan de controlegroep op 11 van de 14 componenten van de angstschaal. De verbetering had geen betrekking op klachten die te maken hadden met het spijsverteringskanaal, urogenitale klachten en het gedrag tijdens het interview. Ook scoorde de onderzoeksgroep gemiddeld beter dan de controlegroep op de angstschaal (minder angst). 

De onderzoeksgroep vertoonde na 3 weken een grotere verbetering dan de controlegroep op 12 van de 16 componenten van de depressieschaal. De verbetering had geen betrekking op spijsvertering, seksleven, hypochondrie, lichaamsgewicht en kritiek. Ook trad een verbetering op van 6 van de 11 componenten van de welzijnsschaal: lichamelijk welzijn, fysieke conditie, huishoudelijke activiteiten, beroepsactiviteiten, persoonlijke interesses en algemeen welbevinden. De onderzoeksgroep scoorde gemiddeld ook beter op de depressieschaal (minder depressief) dan de controlegroep.

Conclusie

Herhaalde blootstelling van het lichaam aan een extreem lage temperatuur verminderde de ernst van depressieve klachten en angstklachten en verhoogde het welbevinden.

Bron: Psychiatria polska. 41 (5): 625-36. ISSN: 0033-2674

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading