Freez Challenge

Boek nu

Cadeaubon?

Bestel nu

Onderzoek naar de bekkenstand bij patiënten met het SI-syndroom na behandeling met hele lichaam cryotherapie

Onderzoek naar de bekkenstand bij patiënten met het SI-syndroom na behandeling met hele lichaam cryotherapie

Auteurs: Zbigniew Śliwiński, Wojciech Kufel, Beata Michalak, Bartłomiej Halat, Wojciech Kiebzak, Magdalena Wilk, Robert Jonak

Bij pijnsyndromen waarbij de lumbosacrale regio (bepaald deel van de wervelkolom), het bekken en de benen betrokken zijn, is de beweeglijkheid van het heupgewricht verminderd door structurele en functionele veranderingen in weefsels. Dit veroorzaakt ook irritatie van de banden en spieren van het bekken. Ontwrichting van het bekken en een verkeerde stand van het sacro-iliacaal gewricht (SI-gewricht) leiden tot een scheve belasting van de lumbale wervels (wervels van de onderrug) en spierspanning. De laatste jaren wordt hele lichaam cryotherapie steeds vaker toegepast als onderdeel van de uitgebreide behandeling van het SI-syndroom om pijn te verminderen, de skeletspieren te ontspannen en de beweeglijkheid van gewrichten te vergroten.

In de SP ZOZ poliklinische revalidatiekliniek in Zgorzelec, Polen, vond in de periode december 2004 tot maart 2005 een onderzoek plaats naar het effect van cryotherapie bij de behandeling van het SI-syndroom.

Methode

De onderzoeksgroep bestond uit 20 personen: 13 vrouwen (65%) en 7 mannen (35%). Hun leeftijd varieerde van 23 tot 77 jaar. De gemiddelde leeftijd was 47. Alle deelnemers aan het onderzoek kregen gedurende een periode van 20 dagen 1 keer per dag 3 minuten hele lichaam cryotherapie bij een temperatuur van -130° C.

Voorafgaand aan en na afloop van de behandelcyclus beoordeelden de onderzoekers de lengte van de bekkenbodemspieren die betrokken zijn bij het SI-syndroom en de pijn door druk op de banden in het bekken. Ook deden ze de Pidelou test en de Patrick’s Sign test. 

Direct na elke sessie kregen de patiënten kinesitherapie onder toezicht van een fysiotherapeut, Magine oefeningen, post-isometrische relaxatie volgens de methode Mitchel voor de spieren en banden en neuromobilisatie volgens de methode Butler. Dit werd aangevuld met oefeningen in liggende positie op de ergometer.Resultaten

Hele lichaam cryotherapie in combinatie met kinesitherapie was effectief bij het verminderen van pijn door druk op de banden (gemiddeld 20%) en het verminderen van spanning in significante bekkenbodemspieren (gemiddeld 30%).

Conclusie

Het toepassen van cryotherapie in combinatie met kinesitherapie bij de behandeling van het SI-syndroom leidt tot positieve behandelresultaten.

Bron: Ortopedia, traumatologia, rehabilitacja. 01/05/2005; 7 (2): 218-22. ISSN: 1509-3492

Nieuwe klant Rooster
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ervaar de sensatie van -110°C.

De extreme kou stimuleert het lichaam om herstelprocessen in gang te zetten, processen die het van nature in zich heeft.

Nieuwe klant Rooster

© Freezlab 2019 - Olympisch Stadion 36, 1076 DE Amsterdam - 020-2621054 - info@freezlab.nl
Freezlab Amsterdam wordt beheerd door Cryo Sisters B.V. Algemene Voorwaarden - BTW NL855317942B01 - KvK 63620448 - Privacy Statement
loading