Heeft u vragen over cryotherapie?

Lees hier alle veelgestelde vragen!

Wat is cryotherapie?

Je lichaam wordt blootgesteld aan een temperatuur van -110 ˚C. Het duurt maximaal 3 minuten, maar het effect is spectaculair. De kouprikkel activeert fysiologische processen in het lichaam. Virussen worden bestreden, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en het immuunsysteem en de stofwisseling krijgen een boost. Het gehele lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen en herstelt zichzelf in razend tempo.

Wanneer heb ik baat bij cryotherapie?

Cryotherapie is effectief gebleken bij het verhelpen van (chronische) pijn, jeuk, ontstekingen en blessures. Whole Body Cryo werkt ook als een effectieve verjongingskuur. In het buitenland is het gebruik na een operatie heel gewoon. Het versnelt het herstel, bestrijdt de pijn en geneest, zonder de vaak nadelige bijwerkingen van veel medicijnen. Professionele atleten herstellen sneller en leveren betere prestaties als ze cryotherapie toepassen.

Hoe is cryotherapie ontstaan?

Cryotherapie is in 1978 in Japan ontwikkeld om reuma met stikstof te behandelen. Daarna hebben Europese onderzoekers de methode geperfectioneerd. Zo ontstond Whole Body Cryo (WBC): een methode om het gehele lichaam – inclusief het hoofd – bloot te stellen aan extreme kou. Inmiddels is cryotherapie breed geaccepteerd. Niet voor niets zijn er in landen als Duitsland en Frankrijk al ziektekostenverzekeraars die de behandeling vergoeden.

Hoe kan een cabine -100 ˚C worden?

Nog niet zo lang geleden kwam daar stikstof aan te pas. Tegenwoordig is extreme koude ook te realiseren met een elektrisch systeem. Die systemen zijn niet alleen goedkoper, ze zijn ook nog eens veiliger: het is verantwoord om het gehele lichaam, ook het hoofd, aan de extreem lage temperatuur bloot te stellen.

Een Whole Body Cabine heeft als extra voordeel dat de kou gelijk over het lichaam wordt verdeeld. Stikstof zakt snel naar de bodem van de cabine: het bovenlichaam wordt daardoor minder koud dan het onderlichaam.

Hoe werkt cryotherapie?

Je stapt de cabine in met minimale kleding (sloffen, sokken, handschoenen en broekje/top, mondkapje en hoofdband). Bij -110 ˚C daalt de temperatuur aan de oppervlakte van je huid tot tegen het vriespunt. Dit is het sein voor de receptoren in de huid (de zenuwuiteinden) om in actie te komen: ze zenden signalen naar het centrale zenuwstelsel dat het lichaam in levensgevaar verkeert.

Het lichaam zet direct allerlei processen in werking. De doorbloeding van het lichaam verbetert, de aanmaak van endorfine en serotonine (natuurlijke pijnbestrijders en oppeppers) en van ontstekingsremmende moleculen komt op gang. Toxines (gif) en stofwisselingsresten worden à la minute afgevoerd door de toevoer van zuurstof en nutriëntrijk bloed. Het lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen, die worden hersteld. Zo activeert ons lichaam zichzelf om herstelprocedures in werking te zetten.

Is Cryotherapie veilig?

Cryotherapie wordt al meer dan 30 jaar veilig toegepast. Pas altijd wel de instructies toe bij het ondergaan van de therapie: betreed de cabine helemaal droog (geen natte sokken of kleding) en bedek gevoelige delen van het lichaam met mondkapjes, oorwarmers, handschoenen en sokken of sloffen.

Zorg dat er geen metalen delen van kleding direct de huid raken. Draag geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen, armbandjes of enkelbandjes), hoewel moeilijk te verwijderen piercings eventueel bij uitzondering kunnen worden afgeplakt met tape. Hou ook de contra-indicaties goed in de gaten.

Wat zijn de risico's van cryotherapie?

Cryotherapie is een tamelijk risicoloze behandeling. De bloeddruk kan wat hoger worden, maar dit is tijdelijk. Er zijn een aantal uitzonderingsgevallen waarin je geen gebruik kunt maken van de therapie.
Beschermende kleding moet goed droog zijn, zoals sokken, handschoenen, hoofdband, oorwarmers, ondergoed, zwemkleding en sportkleding. Zo voorkom je dat je huid bevriest (‘frostbite’).

Krijg je het niet heel erg koud?

Een temperatuur van -110 ˚C lijkt koud. Bedenk echter dat de lucht in de cabine extreem droog is. De gevoelstemperatuur is daardoor niet onaangenaam. Bovendien: het duurt maximaal 3 minuten, wat in de praktijk door bijna iedereen is op te brengen.

Wat is het verschil tussen een Freezlab cabine en een cryosauna?

Een cryosauna werkt met stikstof om een temperatuur van -180 ˚C te bereiken. Door het gebruik van stikstof kun je niet je hoofd blootstellen aan de kou, de plek waar 30% van alle koudereceptoren te vinden is. Ook is de temperatuurverdeling in de sauna niet egaal: de stikstof zakt snel naar beneden.

In een Freezlab cabine zorgt elektrische apparatuur voor een temperatuur van -110 ˚C. In de gehele cabine is de temperatuur daardoor gelijk, zodat ook het effect van de Freez sessie veel groter is.

Hoeveel Freez sessies moet ik volgen?

Het exacte aantal is afhankelijk van je klachten of doel. Standaard hanteren we de vuistregel dat je het beste kunt beginnen met meerdere Freez sessies kort na elkaar. Als je je lichaam en geest een krachtige reset wil geven dan worden 10 tot 20 Freez sessies kort na elkaar aangeraden. Bij voorkeur elke dag één (of twee) Freez sessies omdat het cumulatief werkt, maar elke losse Freez sessie heeft meestal merkbaar effect. Als onderhoud kan het prettig zijn om een paar sessies per week te doen. Hiermee stimuleer je het immuunsysteem om sterk te blijven.

Hoe komt het dat je je ook psychisch veel beter voelt?

Bij elke Freez sessie komen endorfine en serotonine vrij, de stoffen die ervoor zorgen dat we meer energie en een goed humeur hebben. Het is een gevoel dat wel dagenlang kan aanhouden.

Kan ik verkouden raken door cryotherapie?

Je kunt niet verkouden worden. In de extreme kou gaat je lichaamstemperatuur tijdelijk omhoog. Wel wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Grote kans dat je de komende tijd merkt dat je veel minder vatbaar bent voor een verkoudheid: je weerstand is verbeterd.

Wat kan ik doen als ik me tijdens de Freez sessie niet goed voel?

Voel je je plotseling niet goed in de cabine? Of raak je in paniek? Op elk moment kun je de Freez sessie stoppen door de cabine te verlaten. De deuren zijn niet op slot: ze sluiten met magneetjes en je kunt er altijd uit wanneer je wilt.

Moet ik douchen voor of na de Freez sessie?

Douchen voor de Freez sessie hoeft niet. Een droge huid is zelfs beter. Tijdens de Freez sessie blijft je lichaam droog. Ook erna hoef je niet onder de douche. Aankleden en je kunt direct weer door.

Zijn er omstandigheden waardoor je beter van cryotherapie kunt afzien?

Er zijn situaties waarin je moet afzien van een WBC-sessie. De contra-indicatielijst ziet er als volgt uit:

 • zwangerschap
 • een matig of ernstig verhoogde bloeddruk (bloeddruk hoger dan 180/95 mmHg)
 • een acuut hartinfarct of een hartinfarct in het verleden
 • instabiele angina pectoris: hartkramp die optreedt zonder directe aanleiding en niet vanzelf overgaat (dreigend hartinfarct)
 • hartritmestoornissen
 • reversibele cerebrale vasoconstrictiesyndroom (RCVS)
 • hart- en vaatziekten waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
 • een pacemaker
 • etalagebenen (ook wel perifeer vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd)
 • veneuze trombose: bloedstolsel in de aderen
 • acute hersenbloeding of een hersenbloeding in het verleden
 • epileptische aanvallen
 • fenomeen van Raynaud
 • koorts
 • kanker
 • longaandoeningen waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
 • bloedingsstoornissen
 • ernstige bloedarmoede
 • claustrofobie (angst voor kleine of afgesloten ruimte)
 • koudeallergie
 • leeftijd jonger dan 18 jaar (dan is toestemming van de ouders nodig voor behandeling)
 • acute nieraandoeningen en acute aandoeningen van de urinewegen
 • onder invloed van alcohol of drugs

Hoe kan cryotherapie helpen bij reuma?

Cryotherapie kan reuma niet genezen. Het is wel heel goed als onderdeel van een totaalpakket om de pijn te bestrijden. Een kuur van 10 tot 20 behandelingen die kort op elkaar volgen heeft al een groot effect. Reumapatiënten merken dat de pijn veel minder is, ook maanden ná de behandelingen.

Kan ik gelijk gaan sporten na een Freez sessie?

Je kunt meteen na een Freez sessie weer gaan trainen. Het is zelfs beter: 10 minuten jezelf licht inspannen direct na de behandeling bevordert je bloedsomloop. Daardoor heeft cryotherapie een langer effect.

Wat trek ik aan of uit tijdens de Freez sessie?

De Freez sessie is het meest effectief wanneer zoveel mogelijk van je huid vrij is. Alleen de uitstekende delen van het lichaam vragen enige bescherming.

 • Mannen: draag ondergoed, zwemkleding of een sportbroekje, sokken (die krijg je van ons) en sloffen (die krijg je ook van ons).
 • Vrouwen: draag ondergoed, zwemkleding of een sportbroekje, een top, sokken (die krijg je van ons) en sloffen (die krijg je ook van ons).

Neem s.v.p. een badjas of een shirt/jas mee, zodat je je bovenlijf kunt bedekken.

Denk je ook hier nog even aan?

 • Zorg dat geen metalen delen van je kleding direct de huid raken.
 • Draag liever geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen armbandjes of enkelbandjes; het kan over het algemeen wel maar indien mogelijk kunnen ze beter uit gedaan worden).
 • Je krijgt van ons een paar handschoenen, een wegwerpmondkapje en oorwarmers voor de bescherming van vingers, oren en neus.
 • Heb je een hypergevoelige huid? We hebben ook beschermers voor je onderarmen, die extra gevoelig zijn door de dunnere huid.
 • Douche niet voor de behandeling en zorg dat je helemaal droog bent voordat je de cabine instapt.
 • Breng ook geen crèmes, lotions, parfum of oliën op de huid aan voor de behandeling.

Wat neem ik mee naar Freezlab?

Je hebt bij je: een pinpas of creditcard (we accepteren geen contant geld), een badjas, ondergoed, badkleding of een sportbroekje (en een topje voor de dames). Als je bent ingecheckt, krijg je van ons sokken, sloffen en een mondkapje. Je kunt ook een badjas bij ons huren voor € 5,- per keer.

Wat gebeurt er als ik binnenkom?

De eerste stap is het inchecken: we vragen je de lijst met contra-indicaties goed door te nemen. Kun je veilig de behandeling ondergaan? Dan meten we je bloeddruk. Geen belemmeringen? Dan is de incheck voltooid en ben je klaar voor je Freez sessie.

Weet je zeker dat de Freez sessie veilig voor je is?

Aan de hand van je bloeddruk, je gelaatsuitdrukking en de vragenlijst die je hebt ingevuld bekijken we grondig of je de Freez sessie kunt ondergaan. Twijfel je toch? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je voor een Freez sessie kiest.

Wat doe je als je tijdens de Freez sessie wilt stoppen?

Heb je tijdens de Freez sessie pijn of heb je ergens anders last van? Stop dan meteen met de sessie. Je kunt op elk moment de Freez-cabine verlaten. De deuren van de cabine sluiten met magneetjes. Die kun je zelf eenvoudig openen. Voor alle veiligheid begeleid de Freezmaster de sessie, deze kijkt mee, geeft de tijd aan en communiceert middels een microfoon met je tijdens de sessie.

Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Je begrijpt dat we geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de gevolgen, als je niet (goed) op de hoogte bent van je gezondheid. Of als je eigenlijk geen Freez sessie kunt ondergaan, omdat je tot de uitzonderingsgevallen behoort (zie de lijst met contra-indicaties). Ook zijn we niet verantwoordelijk als je hebt nagelaten om je arts te raadplegen voorafgaand aan een sessie.

Wat je verder nog moet weten

 • Je bent ervan op de hoogte dat het verplicht is om beschermende kleding zoals mondkapje, hoofdband, handschoenen, sokken en sloffen gedurende de gehele Freez sessie te dragen.
 • Alle kleding dient droog te zijn om verwondingen door bevriezing (frostnip) te voorkomen.
 • Het dragen van sieraden in de Freezlab cabine is verboden, net als metalen delen in je kleding.
 • Aanwijzingen door de Freezlab operator volg je altijd meteen op.

Wat gebeurt er na het inchecken?

 • Je krijgt van ons een paar sokken en sloffen en je gaat naar de kleedkamers om je om te kleden.
 • Trek ondergoed, badkleding of sportbroekje (en een top voor de dames), sokken en sloffen aan. Wees extra alert op natte kleding. Doordat het bevriest in de Freezlab cabine, kan natte kleding ernstige verwondingen veroorzaken.
 • Doe je badjas/shirt aan en ga terug naar de receptie. Badjas vergeten? Huur ‘m bij ons voor € 5,- per keer.
 • Tegenover de receptie vind je de wachtruimte voor de Freezlab cabine. De Freezmaster vangt je op zodra de cabine vrij is. Je kunt met maximaal 4 personen tegelijk in de cabine.
 • Van de Freezmaster krijg je een mondkapje, oorwarmers en handschoenen. Ook krijg je nog instructies voor de sessie begint. Volg de aanwijzingen goed op.
 • Kan de Freez sessie beginnen? Dan vraagt de Freezmaster je om de voorruimte van de Freezlab cabine in te gaan.
 • In de voorruimte is het -60 ˚C. Na 20 seconden vraagt de Freezmaster je naar de volgende ruimte te gaan. Daar is het -110 ˚C.
 • Via het grote raam houd je oogcontact met de Freezmaster. Blijf zijn of haar instructies goed opvolgen.

Waar moet ik op letten als ik in de cabine sta?

 • Zorg ervoor dat je niet tegen de wanden van de Freezlab cabine aan komt.
 • Let goed op de Freezmaster via het raam. Volg zijn of haar aanwijzingen altijd op.
 • De Freezmaster geeft via de intercom iedere 30 seconden aan hoeveel tijd er verstreken is.
 • Ook informeert de Freezmaster of alles nog OK is. Steek even je duim omhoog als dit zo is.
 • Voel je je op enig moment toch niet 100%? Je kunt via de twee deuren direct de cabine verlaten. Check even of de deuren goed achter je sluiten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

 • Geeft de Freezmaster aan dat de tijd om is? Open dan de eerste deur naar de tussenruimte.
 • Staan alle deelnemers in de tussenruimte, dan sluit je de deur tussen de cabine en de tussenruimte. Daarna kan iedereen via de volgende deur naar buiten stappen.
 • Het is normaal dat de huid rood is net na de behandeling. Het is ook normaal om tintelingen te voelen door het hele lichaam.
 • Je kunt na afloop van de sessie plaatsnemen in de lounge. Als je wilt, mag je ook meteen terug naar de kleedkamer om je aan te kleden.
 • In de lounge vind je meer informatie over cryotherapie.

Kan ik al direct na een Freez sessie resultaten merken?

Meteen na de Freez sessie voel je je goed. Het is net of je meer energie hebt. En dat klopt: door de sessie komen endorfine en serotonine vrij, stoffen die daarvoor zorgen. Het kan zijn dat je ook al merkt dat je last hebt van minder (spier)pijn. Dat verschilt van persoon tot persoon: het heeft ook te maken met je lichamelijke conditie. Ook merk je dat je flexibeler bent. Kom je voor een beter uiterlijk? Hou er dan rekening dat er een paar sessies nodig zijn voor het strak trekken van je huid, gewichtsverlies en vermindering van cellulitis.

Kan ik ook een abonnement nemen?

Ja! Je kan een onbeperkt maandabonnement nemen voor maar € 99, 8x per maand voor € 69 0f 4 x per maand voor slechts €49. Bekijk onze tarieven pagina voor meer informatie.

Hoeveel kost een losse sessie?

Voor één sessie betaal je € 29 en voor € 39 kan je 5x Freezen binnen 2 weken met onze Freez Challenge Lite.

Wat zijn jullie openingstijden?

Je bent welkom bij Freezlab op:

 • Maandag – Vrijdag van 07.00 tot 21.00 uur
 • Zaterdag – Zondag van 08.30 tot 18.00 uur