profvoetballer herstelt met cryotherapie

Profvoetballer Djavan Anderson

‘Ik ben nog nooit zo snel hersteld’

Vorig jaar was een lastig seizoen voor SC Cambuur verdediger Djavan Anderson. Maar dit jaar liggen de kaarten anders. Hij speelt veel, zit lekker in een ritme en heeft weinig last van blessures. ‘Met een beetje dank aan Freezlab’, zegt hij zelf.

Hoe was je eerste keer?

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik van de eerste keer in de cryocabine niet zo heel veel merkte. Maar die tweede keer, ongeveer een week later, was een ander verhaal. Ik dacht ‘wow’, wat gebeurt hier? Ik kan er weer tegenaan.

Wat doet de cryotherapie voor je?

Toen ik begon bij Freezlab, zo’n twee maanden geleden, had ik last van kleine blessures. Al maanden een pijnlijke knie en een gekneusde teen. Dat zijn vervelende klachten en zeker zo’n knie kan lang duren voordat dat is hersteld. Toen ben ik in één weekend zes keer bij Freezlab geweest; drie keer per dag. En wat denk je? Tijdens de training op maandag had ik nergens meer last van. Dat was voor mij een bevestiging dat cryotherapie echt werkt.

Ging je ook beter voetballen?

Haha, nou dat niet per se. Maar het is zo prettig als je blessurevrij kunt spelen. In mijn team ben ik degene die de meeste wedstrijduren maakt, maar ik ben eigenlijk het minst vaak geblesseerd. Dat is toch opvallend.

Wat doe je nog meer om fit te blijven?

We trainen en spelen natuurlijk dagelijks en daar hoort ook een gezonde voeding bij. Mijn vriendin is echt een health freak. Dankzij haar ben ik ook gezonder gaan eten, dus minder suiker en bijna geen vlees meer. Ook dat heeft eraan bijgedragen dat ik lekker in mijn vel zit.

Hoe ziet jouw ideale ‘freez’-schema eruit?

Het lekkerst vind ik om in het weekend minimaal vier keer naar Freezlab te gaan. Vrijdag hebben we dan een wedstrijd gespeeld en maandag staat weer een zware training op het programma. Dan zou ik dinsdag het liefst ook nog twee keer gaan om daarvan te herstellen. Maar goed, ik ben veel in Leeuwarden, dus het loopt vaak anders dan ik zou willen.

Kun jij goed tegen kou?

Voetballers zijn gewend om in ijsbaden te herstellen. Dat doe ik al sinds mijn 15e. Meestal na een hele zware training en na een wedstrijd is het verplicht. We gaan dan in totaal een half uur in een ijsbad, meestal twee keer vijftien minuten.

Wat ik zo lekker vind aan Freezlab is de droge lucht. Dat zit niet tegen je huid aan. Als je in een ijsbad beweegt, voelt het als -300 graden. En eerlijk gezegd vind ik het resultaat van Freezlab intenser en beter dan een ijsbad.

Wat raad je mensen aan die overwegen om naar Freezlab te komen?

Begin gewoon en houd het minimaal twee keer vol, dan kun je pas echt zeggen of het iets voor je doet en wat dat dan is.