Nanneke Schreurs: hormonen in balans

Hormonen in balans

Blog voor het Freezlab door Nanneke Schreurs

Tegenwoordig hoor je (met name dames) vaak verzuchten:” ik heb last van mijn hormonen”. ‘Last’ hebben van je hormonen wordt bijna als iets ‘normaal’ gezien. Maar dat is niet normaal; klachten worden vaak veroorzaakt doordat de hormoonhuishouding uit balans raakt door onze leefomstandigheden. En iets dat uit balans is kun je gelukkig ook weer in balans brengen.

Hormonan betekent: dat wat iets in beweging zet.

En dat is precies wat het is. Hormonen zijn stoffen die door specifieke cellen in het lichaam worden aangemaakt, via de bloedbaan worden getransporteerd en cellen, elders in het lichaam, beïnvloeden. Hormonen geven opdrachten aan lichaamscellen en bepalen voor het grootste gedeelte hoe we ons voelen en gedragen.

Ons lichaam kent verschillende ritmes waarop hormonen worden vrijgegeven. Een daarvan is het circadiaans ritme; het 24 uurs ritme. Deze regelt onder andere cortisol en melatonine, duurt 1 dag en wordt ook wel het slaap-en waakritme genoemd.

Dit ritme staat onder invloed van licht en donker. In de hedendaagse maatschappij werken we vaak nog tot ’s avonds laat op onze computers en checken we de hele dag onze smartphones.

Beeldschermen geven blauw licht af, waardoor onze hersenen het seintje krijgen: ‘het is dag’.

Wanneer je dit vaak doet raakt je hele interne klok ontregeld met een ontregelde hormoonhuishouding als gevolg.

Een van de maatregelen die je kunt nemen is het programma f.lux (gratis) downloaden; dit programma filtert het blauwe licht na zonsondergang uit je beeldscherm. Maar computers en smartphones uit zetten ’s avonds is natuurlijk ook een hele goede (maar misschien niet altijd haalbare) optie.

Nu zijn er heel veel verschillende hormonen en ook heel veel verschillende soorten klachten. Veel voorkomend zijn de problemen waar dames in de overgang mee te maken hebben.

Een aantal dingen die je in de overgang kunt doen om je hormonen weer in balans te brengen zijn:

*eet voeding die rijk is aan groenten, vis, noten, zaden, eieren en olijfolie
* Zorg voor voeding die je bloedsuikerspiegel stabiel houden (hier zal ik in een volgend blog dieper op in gaan)
* Doe aan krachttraining. Door krachttraining maken we testosteron aan, en uit testosteron kan weer oestrogeen aangemaakt worden (iets waar in de overgang minder van wordt aangemaakt)
* Train je thermoregulatie door saunabezoek en door cryotherapie
* Periodiek vasten
In mijn boek ‘Eet je Fit’ vertel ik meer over hoe je je hormonen weer in balans krijgt door het
toepassen van periodiek vasten.
‘Eet je Fit’ is ook verkrijgbaar bij Freezlab voor 19.95