Nanneke Schreurs: detox

In de maand januari is het onderwerp detoxen en ontgiften ‘trending topic’ in de social media. Ook ik organiseerde deze maand een detox-programma in mijn studio voor meer dan 120 deelnemers. Belastende stoffen worden vermeden; er is aandacht voor training en ontspanning en ook koude training staat op het programma.

Door je lijf bloot te stellen aan kou zorg je voor een hele grote energie boost. Een extra heftige koude prikkel zoals bij Freezlab stimuleert ook nog eens de werking van de lever.

Toxische en lichaamsvreemde stoffen worden opgeslagen in vetcellen. Bij een detox kuur of wanneer je op dieet bent verlies je doorgaans vet. Deze stoffen (zoals metalen) komen daardoor vrij in je bloedbaan en moeten weer omgevormd worden door de lever.

De lever is een bio-transformator die veel taken heeft zoals het omvormen, afbreken en uitscheiden van stoffen. Stress, alcohol, medicatie (ook de anticonceptiepil en pijnstillers zoals paracetamol), bestrijdingsmiddelen en luchtverontreiniging zorgen bij velen van ons voor een overbelaste lever waardoor deze zijn taken minder goed kan uitvoeren.

Bij een detox zorgt het vrijkomen van extra giftige stoffen dus eigenlijk voor extra belasting van de lever. Belangrijk dus om die extra goed te ondersteunen.

De lever werkt in 2 fases samen om toxische stoffen het lichaam uit te werken.

In de eerste fase worden toxische stoffen omgevormd om ze in de 2e fase aan water te kunnen binden zodat ze vervolgens uitgescheiden kunnen worden.

Deze eerste fase wordt grotendeels bepaald door een groep enzymen (het cyto- chroom P450-systeem) Een voedingsstof die de activiteit van dit enzymsysteem gunstig beïnvloed is omega 3 (vooral te vinden in vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardines)

In fase 2 worden de stoffen uiteindelijk klaargemaakt om uitgescheiden te worden via urine en ontlasting. Als deze tweede fase niet goed functioneert krijg je een opeenstapeling van toxische stoffen in de lever. Belangrijk dus dat deze ook goed functioneert.

Fase 2 is afhankelijk van meerdere stoffen, zoals zink, magnesium en de B-vitamines. Maar ook zwavelhoudende aminozuren (te vinden in knoflook, bieslook, prei, spruitjes, ui en ei), artisjok, mariadistel en paardebloem zorgen voor een goede werking van fase 2.

Dus ga je detoxen? Zet lekker veel knoflook, prei, ui, artisjok enzovoort op je menu.

Gebruik daarnaast mariadistel als extra stimulans van je lever, drink paardebloemthee en boost je lijf en lever door cryotherapie.

Bronnen

J Food Sci. 2011 May;76(4):R112-24. doi: 10.1111/j.1750-3841.2011.02155.x.

Potential risks resulting from fruit/vegetable-drug interactions: effects on drug-metabolizing enzymes and drug transporters.

Rodríguez-Fragoso L1, Martínez-Arismendi JL, Orozco-Bustos D, Reyes-Esparza J, Torres E, Burchiel SW.

He K, Iyer KR, Hayes RN, Sinz MW, Woolf TF, Hollenberg PF Inactivation of cytochrome P450 3A4 by bergamottin, a component of grapefruit juice. Br J Clin Pharmacol 1998 Aug;46(2):101-110

Biol Pharm Bull. 2015;38(7):971-4. doi: 10.1248/bpb.b15-00244.

Metabolism of Sulfur-Containing Amino Acids in the Liver: A Link between Hepatic Injury and Recovery.

Jung YS1.

Lown KS, Ghosh M, Watkins PB Sequences of intestinal and hepatic cytochrome P450 3A4 cDNAs are identical. Drug Metab Dispos 1998 Feb;26(2):185-187

Nijhoff WA, Grubben MJ, Nagengast FM, Jansen JB, Verhagen H, van Poppel G, Peters WH

Effects of consumption of Brussels sprouts on intestinal and lymphocytic glutathione S-transferases in humans.

Carcinogenesis 1995 Sep;16(9):2125-2128