8 dingen die je nog niet wist over cryotherapie

Deze 8 dingen wist je nog niet over cryotherapie. Wedden?

-110 C is koud, maar het is droge kou en voelt daardoor minder koud aan.
Een temperatuur van -110 ˚C lijkt koud. Bedenk echter dat de lucht in de cabine extreem droog is. De gevoelstemperatuur is daardoor niet onaangenaam. Bovendien: het duurt maximaal 3 minuten, wat in de praktijk door bijna iedereen is op te brengen.

Cryotherapie is in Japan ontstaan.
Cryotherapie is in 1978 in Japan ontwikkeld om reuma met stikstof te behandelen. Daarna hebben Europese onderzoekers de methode geperfectioneerd. Zo ontstond Whole Body Cryo (WBC): een methode om het gehele lichaam – inclusief het hoofd – bloot te stellen aan extreme kou. Inmiddels is cryotherapie breed geaccepteerd. Niet voor niets zijn er in landen als Duitsland en Frankrijk al ziektekostenverzekeraars die de behandeling vergoeden.

Cryotherapie verbetert je weerstand.
Uit studie en onderzoek weten we dat kou ons immuunsysteem versterkt. Hetzelfde idee vind je in de sauna: in het dompelbad. Cryotherapie werkt net zo. Maar dan op een moderne, efficiënte manier. Na 3 minuten stap je als een ander mens uit de cabine. Vitaler, sterker en vrolijker.

Sieraden, piercings en metalen bikiniknoopjes gaan niet lekker in de cabine.
Draag geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen armbandjes of enkelbandjes) en zorg dat geen metalen delen van je kleding direct de huid raken. Wees extra alert op natte kleding. Doordat het bevriest in de Freezlab cabine, kan natte kleding ernstige verwondingen veroorzaken.

Nee, een cryobehandeling is niet voor iedereen weggelegd.
Er zijn situaties waarin je moet afzien van een Whole Body Cryotherapy-sessie. De contra-indicatielijst ziet er als volgt uit:

– zwangerschap
– een matig of ernstig verhoogde bloeddruk (bloeddruk hoger dan 180/95 mmHg)
– een acuut hartinfarct of een hartinfarct in het verleden
– instabiele angina pectoris: hartkramp die optreedt zonder directe aanleiding en niet vanzelf overgaat (dreigend hartinfarct)
– hartritmestoornissen
– hart- en vaatziekten waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
– een pacemaker
– etalagebenen (ook wel perifeer vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd)
– veneuze trombose: bloedstolsel in de aderen
– acute hersenbloeding of een hersenbloeding in het verleden
– epileptische aanvallen
– fenomeen van Raynaud
– koorts
– kanker
– longaandoeningen waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
– bloedingsstoornissen
– ernstige bloedarmoede
– claustrofobie (angst voor kleine of afgesloten ruimte)
– koudeallergie
– leeftijd jonger dan 18 jaar (dan is toestemming van de ouders nodig voor behandeling)
– acute nieraandoeningen en acute aandoeningen van de urinewegen

Dat douchen niet nodig is. Sterker nog: liever niet.
Het is niet nodig en ook niet aan te raden om voor de behandeling te douchen. Hoe droger de huid, hoe beter. Tijdens de behandeling blijft je lichaam droog en ook erna hoef je niet onder de douche. Aankleden en doorrrrr.

Intensief bewegen na een cryobehandeling is juist goed!
Je kunt meteen na een behandeling weer gaan trainen. Het is zelfs beter: 10 minuten jezelf licht inspannen direct na de behandeling bevordert je bloedsomloop. Daardoor heeft cryotherapie een langer effect. Bij Freezlab staan trampolines klaar. Trampolinespringen is een prima oefening na afloop.

Een cryocabine werkt op elektriciteit
In een Freezlab cabine zorgt elektrische apparatuur voor een temperatuur van -110 ˚C. In de gehele cabine is de temperatuur daardoor gelijk.

Een cryosauna werkt met stikstof om een temperatuur van -180 ˚C te bereiken. Door het gebruik van stikstof kun je niet je hoofd blootstellen aan de kou, de plek waar 30% van alle koudereceptoren te vinden is. Ook is de temperatuurverdeling in de sauna niet egaal: de stikstof zakt snel naar beneden.